1- 26 जुलाई को कारगिल विजय दिवस किस विजयी ऑपरेंशन की याद में मनाया जाता है ?
Kargil Vijay Divas is celebrated on 26 July in memory of which winning operation ?
Ans — Operation Vijay / ऑपरेशन विजय

2- भारत किस देश के साथ मिलकर 30 सेकेंड में टेस्ट करने वाला कोविड-19 टेस्टिंग किट बनायेगा ?
Together with which country, India will make the Covid-19 testing kit in 30 seconds ?
Ans — Israil / इजराइल

3- हाल ही में किसने भारत का पहला ऑर्बिट स्पेस मलबे की निगरानी और ट्रैकिंग सिस्टम बनाया ?
Recently, who built India’s first orbit space debris monitoring and tracking system ?
Ans — Digantara

4- The Pandemic Century नामक पुस्तक किसने लिखी ?
Who wrote the book called The Pandemic Century ?
Ans — Mark honigsbaum / मार्क होनिग्सबाम

5 – भारतीय मूल की किस नर्स को सिंगापुर में राष्ट्रपति पुरस्कार से सम्मानित किया गया ?
Which Indian Origin nurse was awarded the Presidential Award in Singapore ?
Ans — Kala Narayana Swamy / कला नारायण स्वामी

6- विज्ञान आधारित लक्ष्य पहल पर हस्ताक्षर करने वाला पहला भारतीय बंदरगाह कौन बना है ?
Who became the first Indian port to sign the Science Based Target Initiative(SBTI) ?
Ans — Adani Port / अडानी बंदरगाह

7- हाल ही में किसने ऑटो बीमा बेचने के लिये Acko जनरल इंश्योरेंस के साथ साझेदारी की है ?
Who recently partnered with Acko General Insurance to sell auto insurance ?
Ans — Amazon Pay

8- हाल ही में किसने वायुयान उत्सर्जन में कमी लाने के लिये Jet Zero Council का गठन किया ?
Recently who formed the Jet Zero Council to reduce aircraft emissions ?
Ans — United Kingdom / यूनाइटेड किंगडम

9- भारतीय रेलवे ने कब तक सभी रेल डिब्बों में रेडियो-फ्रीक्वेंसी आइडेंटिफिकेशन टैग लगाने का लक्ष्य रखा है ?
How long did Indian railways aim to put radio-frequency identification tags in all train coaches ?
Ans — 2022


Check your RRB NTPC Result


Mohit Goyal (MG CONCEPT) NOTES + PRACTICE PDF

Gagan Pratap Mains Special PDFs

Gagan Pratap Handwritten Notes PDFs

NEETU SINGH KD campus Handwritten Notes

English Study Material PDFs

error: Content is protected !!