8 – 11 Aug 2020: The Current Affairs Quizzes section of Exam Gossips aims to help every competitive exam such as UPSC, IAS/PCS, Banking, IBPS, SSC, Railway, UPPSC, RPSC, BPSC aspirant to revise the day at ease.

airtel payment banks current affairs
Airtel payment bank will start SHOP INSURANCE SCHEME in collaboration of Bharti AXA Insurance

1. Who has announced the appointment of Harsh Kumar Bhanwala as its acting president?
Ans. Capital India Finance Limited

2. Which country has caused debt to Tajikistan and is now claiming 45% of its role?
Ans. China

3. Who are the members of KV Kathham Committee constituted by RBI?
Ans. Diwakar Gupta, TN Manoharan, Ashwani Parekh

4. Who was appointed as the chairman of UPSC?
Ans. Professor Pradeep Kumar Joshi

5. Recently, under the “Delhi Electronic Vehicle Policy”, the Government of Delhi will provide an incentive of up to how much money for a new car?
Ans. 1.5 lakh

6. Recently Airtel Payments Bank announced that it will implement “Shop Insurance” offering scheme in association with it?
Ans. Bharti AXA General Insurance

7. Shirley Ann Graeau died in August 2020, she belongs to which field?
Ans. Writing literature

8. Who among the following has selected Owen Koyal as the head coach for the Indian Super League visit in the upcoming season
Ans. Jamshedpur FC

9. India celebrated which anniversary of Quit India Movement Day in 2020?
Ans. 78

10. Who inaugurated the National Sanitation Center, an interactive experience center on the Swachh Bharat Mission?
Ans. Narendra Modi

Harsh Vardhan presided the signing of MoU between CSIR and FSSAI for Collaborative Research and Information Dissemination

– Ramesh Pokhriyal Inaugurates Two Day Global Conference on Reimagining and Transforming the University Organised by O.P. Jindal Global University

– IBBI amends the Insolvency and Bankruptcy Board of India (Voluntary Liquidation Process) Regulations, 2017

– SEBI revised IFSC guidelines, 2015’ eligibility, shareholding limit for clearing corp at IFSC

– IIT-Kharagpur Researchers Bags Gandhian Young Technological Innovation Awards 2020 for Clean Energy Research

– Government Forms Panel Under RoDTEP Scheme for Exporters to be Headed by G K Pillai

– Union Minister of Textiles, Smriti Irani launches Mobile App & Backend Website for Handloom Mark Scheme

– Delhi Airport develops ‘Air Suvidha’ portal for all international arriving passengers across India

– IIT Guwahati, in collaboration with Imperial College London, develops nanoparticle ‘meta-grid’

– SII Partnered with Gavi and the Bill & Melinda Gates Foundation to accelerate the manufacture & Delivery of COVID-19 vaccines for India

– ICC Retains India as the Host of 2021 Cricket World Cup & Australia to Host 2020 World Cup in 2022

– Former MP Nandi Yellaiah died due to COVID-19 at 85  in Telangana

– 78th Anniversary of Quit India Movement – August 08, 2020

– Meghalaya Cabinet Approves Policy on Reservation of Seats for Women in Village Employment Councils

– Flipkart signs MoU with the U.P. Government under  ODOP scheme

– Gujarat Announced New Industrial Policy 2020

– DIAT, Pune wins first prize in Smart India Hackathon 2020



1- हाल ही में किस देश ने पर्यावरणीय आपातकालीन स्थिति की घोषणा की ?
Which country recently declared an environmental emergency ?
Ans — Mauritius / मॉरिशस

2- भारत ने किस देश के लिये लाइन ऑफ क्रेडिट का विस्तार किया ?
For which country did India extend the Line of Credit ?
Ans — Maldives / मालदीव

3- प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी ने किस केंद्रशासित प्रदेश के लिये सबमरीन केबल कनेक्टिविटी का शुभारंभ किया ?
Prime Minister Narendra Modi launched submarine cable connectivity for which union territory?
Ans — Andaman Nicobar / अंडमान निकोबार

4- किस देश ने भारतीय सैनिकों के लिये युद्ध स्मारक बनाने की घोषणा की है ?
Which country announced a war memorial for Indian Soldiers ?
Ans — Bangladesh / बांग्लादेश

5- हाल ही में रक्षामंत्रालय ने कितने रक्षा उपकरणों के आयात पर प्रतिबंध लगाया ?
Recently the Ministry of Defense banned the import of how many defense equipment ?
Ans — 101

6- स्मार्ट इंडिया हैकाथॉन 2020 का प्रथम पुरस्कार किसने जीता ?
Who won the first prize of Smart India Hackathon 2020 ?
Ans — DIAT

7- खादी और ग्रामोद्याेग आयोग ने कहॉ पर पहला रेशम प्रशिक्षण केंद्र खोलने की घोषणा की है ?
Where did the Khadi and Village Industries Commission announce the opening of the first silk training centre?
Ans — Arunachal Pradesh / अरूणाचल प्रदेश

8- राष्ट्रपति रामनाथ कोविंद ने 78 वें भारत छोडो आंदोलन दिवस पर कितने स्वतंत्रता सेनानियों को सम्मानित किया ?
How many freedom fighters were honoured
by President Ramnath Kovind on the 78th Quit India Movement Day?
Ans — 202

9- किस NGO को फूड विजन पुरस्कार 2050 के लिये दुनिया के टॉप 10 दूरदर्शी में से एक चुना गया ?
Which NGO was voted on of the World’s top 10 visionaries for the Food Vision Award 2050?
Ans — Nandi Foundation / नन्दी फाउंडेशन

TOP CURRENT AFFAIRS OF THE DAY – 7 AUG


Check your RRB NTPC Result


Mohit Goyal (MG CONCEPT) NOTES + PRACTICE PDF

Gagan Pratap Mains Special PDFs

Gagan Pratap Handwritten Notes PDFs

NEETU SINGH KD campus Handwritten Notes

English Study Material PDFs

error: Content is protected !!