1, 2, 3 SEP 2020: The  Top Current Affairs Quizzes section of Exam Gossips aims to help every competitive exam such as UPSC, IAS/PCS, Banking, IBPS, SSC, Railway, UPPSC, RPSC, BPSC aspirant to revise the day at ease.

bharat electronics
MB Rajasekhar appointed as additional director of Bharat Electronics.

TOP CURRENT AFFAIRS ENGLISH VERSION


1. Which bronze statue is China ready to unveil?
Ans. Dwarkanath Kotnis

2. Who has been appointed as additional director of Bharat Electronics Limited?
Ans. MB Rajasekhar

3. Who was appointed as Inspector General of Central Reserve Police Force Srinagar Sector?
Ans. Charu Sinha

4. Who has launched a mobile application “AMA SAHAR” and “SWACHHA SAHAR ODISHA”?
Ans. Naveen Patnaik

5. Who will deliver the keynote address at the third Leadership Summit of the US India Strategic and Partnership Forum?
Ans. Narendra Modi

6. In which country is the SCO three-day SCO organized?
Ans. Russia

7. Who has taken over as a tool of the Indian Navy?
Ans. SR Sarma

8. Who took over as the new Election Commissioner of India EC?
Ans. Rajiv Kumar

9. When is World Coconut Day celebrated every year?
Ans. 2 September

10. Where will the Cycling Summit 2021 be hosted?
Ans. Delhi, Mumbai, Bangalore



1. Former Indian President Pranab Mukherjee passed away in August 2020, which number of the President of India was he?
Ans. 13th

2. Who was appointed as Lok Sabha Secretary?
Ans. Utpal Kumar Singh

3. Who appointed Atanu Kumar Das as director on the board with immediate effect?
Ans. General Insurance Corporation of India

4. Which edition of the annual film festival will be held in 2020?
Ans. 16

5. When is the International Day for Forced Slaves victims celebrated?
Ans. 30 August
You are reading this on Government Shine

6. Which country was declared the joint winner of the 2020 online FIDE Chess Olympiad?
Ans. India and Russia

7. Who is ready to become the next Prime Minister of Lebanon after gaining major political support?
Ans. Mustafa Adeeb

8. IIT Indore has introduced a unique curriculum to impart scientific knowledge in which language?
Ans. Sanskrit

9. BJP has decided to celebrate whose birthday on September 14 to 20, celebrating the service week?
Ans. Narendra Modi

10. Who released the book Two Coffee Tables?
Ans. Manoj Sinha

TOP CURRENT AFFAIRS HINDI VERSION

1. चीन किस की कांस्य प्रतिमा का अनावरण करने के लिए तैयार है ?
Ans. द्वारकानाथ कोटनिस

2. भारत इलेक्ट्रॉनिक्स लिमिटेड के अतिरिक्त निर्देशक के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?
Ans. एम बी राजशेखर

3. केंद्रीय रिजर्व पुलिस बल श्रीनगर सेक्टर की महानिरीक्षक के रूप में किसे नियुक्त किया गया?
Ans. चारु सिन्हा

4. किसने एक मोबाइल एप्लीकेशन “AMA SAHAR” और “SWACHHA SAHAR ODISHA” लॉन्च किया है?
Ans. नवीन पटनायक

5. यूएस इंडिया स्ट्रैटेजिक एंड पार्टनरशिप फोरम के तीसरे नेतृत्व शिखर सम्मेलन में मुख्य भाषण कौन देगा?
Ans. नरेंद्र मोदी

6. शंघाई सहयोग संगठन SCO के तीन दिवसीय किस देश में आयोजित की जा रही है?
Ans. रूस

7. भारतीय नौसेना के साज समान के रूप में किस ने पदभार ग्रहण किया ?
Ans. एस आर सरमा

8. किसने भारत के नए चुनाव आयुक्त EC के रूप में पदभार ग्रहण किया?
Ans. राजीव कुमार

9. हर साल विश्व नारियल दिवस कब मनाया जाता है?
Ans. 2 सितंबर

10. साइकिलिंग समिट 2021 की मेजबानी कहां होगी ?
Ans. दिल्ली, मुंबई, बेंगलुरु


1. अगस्त 2020 में भारत के पूर्व राष्ट्रपति प्रणब मुखर्जी का निधन हो गया वह भारत के कौन से नंबर के राष्ट्रपति थे ?
Ans. 13 वें

2. किसे लोकसभा सचिव के रूप में नियुक्त किया गया ?
Ans. उत्पल कुमार सिंह

3. किसने अतनु कुमार दास को तत्काल प्रभाव से बोर्ड में निर्देशक नियुक्त किया गया?
Ans. जनरल इंश्योरेंस कॉरपोरेशन ऑफ इंडिया

4. वार्षिक फिल्म पर्व का कौन सा संस्करण 2020 में आयोजित किया जाएगा?
Ans. 16

5. जबरदस्ती गुलाम किए गए पीड़ितों के लिए अंतर्राष्ट्रीय दिवस कब मनाया जाता है?
Ans. 30 अगस्त
आप यह सरकारी शाइन पर पढ़ रहे हैं

6. किस देश को 2020 ऑनलाइन FIDE शतरंज ओलंपियाड का संयुक्त विजेता घोषित किया गया?
Ans. भारत और रूस

7. प्रमुख राजनीतिक समर्थन हासिल करने के बाद लेबनान का अगला प्रधानमंत्री बनने के लिए कौन तैयार है?
Ans. मुस्तफा अदीब

8. आईआईटी इंदौर ने किस भाषा में वैज्ञानिक ज्ञान प्रदान करने की एक अनूठा पाठ्यक्रम पेश किया है?
Ans. संस्कृत

9. बीजेपी ने 14 से 20 सितंबर को सेवा सप्ताह मनाते हुए किस का जन्मदिन मनाने का फैसला किया है?
Ans. नरेंद्र मोदी

10. दो कॉफी टेबल पुस्तक किसने जारी की ?
Ans. मनोज सिन्हा



1. किस राज्य में भारत का पहला खिलौना विनिर्माण क्लस्टर स्थापित किया जाएगा ?
Ans. कर्नाटक

2. रैबों बैंक द्वारा जारी सूची के अनुसार अमूल का क्या रैंक है?
Ans. 16

3. पीएम नरेंद्र मोदी की घोषणा है कि सितंबर को किस माह के रूप में मनाया जाएगा?
Ans. पोषण माह

4. इंडियन सुपर लीग के आगामी सत्र के लिए चेन्नई एफसी के मुख्य कोच के रूप में किसे नियुक्त किया गया?
Ans. सबा लास्ज़लो

5. किसने स्पाइसऑक्सी नामक एक पोर्टेबल वेंटीलेटर डिजाइन किया?
Ans. स्पाइसजेट टेक्निक

6. द यंग माइंड्स नामक अखबार किसने लांच किया ?
Ans. नीलम सेठीया ,नेहा बजाज

7. किसे राष्ट्रीय खेल प्रोत्साहन पुरस्कार 2020 से सम्मानित किया जाएगा?
Ans. वायु सेना के खेल नियंत्रण बोर्ड

8. किसने दुनिया का सबसे बड़ा सौर पेड़ को विकसित करने का दावा किया है?
Ans. सेंट्रल मैकेनिकल इंजीनियरिंग रिसर्च इंस्टीट्यूट

9. दुनिया का तीसरा सबसे अमीर व्यक्ति कौन बन गया है?
Ans. एलन मस्क (Elon Musk)

10. किस राज्य में नई जैव सुरक्षा दूसरी पीढ़ी की परीक्षण प्रयोगशालाओं का शुभारंभ किया गया ?
Ans. उत्तर प्रदेश

We cover Top Daily News current affairs by choosing the most relevant topics from a number of newspapers like The Hindu, Livemint, The Indian Express etc.
Top Current Affairs: Read and Download Daily, Monthly & Yearly Current Affairs in PDF for preparation of Banking Exams, SSC Exams, Railway, UPSC, IAS/PCS.
The dynamic portion pertains to top current affairs. The best bet to cover current affairs is the daily newspaper and following credible sources.
Current Affairs: Read this beneficial Daily, Monthly and Yearly Current affairs 2020, Current affairs 2019,etc., Q&A for all competitive exams UPSC, TNPSC, IAS.


Check your RRB NTPC Result


Mohit Goyal (MG CONCEPT) NOTES + PRACTICE PDF

Gagan Pratap Mains Special PDFs

Gagan Pratap Handwritten Notes PDFs

NEETU SINGH KD campus Handwritten Notes

English Study Material PDFs

error: Content is protected !!