1 Aug 2020: The Current Affairs Quizzes section of Exam Gossips aims to help every competitive exam such as UPSC, IAS/PCS, Banking, IBPS, SSC, Railway, UPPSC, RPSC, BPSCaspirant to revise the day at ease

Let’s start with todays current affairs :-

covid 19 novel coronavirus


1- नीति आयोग के आकांक्षी जिलों की सूची में शीर्ष पर कौन सा जिला है ?
Which district is at the top of NITI Aayog’s list of aspiring districts ?
Ans — Bijapur, Chhatisgarh / बीजापुर, छत्तीसगढ

2- हाल ही में किसने कोविड-19 से निपटने के लिये आश्रय नामक मेडिकल बेड विकसित किया ?
Recently who developed a medical bed called Aashray to deal with Covid-19 ?
Ans — DIAT

3- प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी के नये निजी सचिव कौन बनाये गये है ?
Who was appointed the new private secretary to Prime Minister Narendra Modi ?
Ans — Hardik Satish Chandra / हार्दिक सतीश चंद्र

4- हाल ही में किसने बंगलुरू लाइफ साइंस पार्क का शिलान्यास किया ?
Who recently laid the foundation of Bangalore Life Science Park ?
Ans — BS Yeddyurappa / बी एस येदियुरप्पा

5- हाल ही में किसने AIM-iCREST नामक पहला की शुरूआत की ?
Recently who launched an initiative called AIM-ICREST ?
Ans — NITI Aayog / नीति आयोग

6- भारतीय धरेलू रेटिंग एजेंसी ICRA के नये MD&CEO कौन बने ?
Who became the new MD & CEO of Indian domestic rating agency ICRA ?
Ans — N. Sivaraman / एन शिवारमन

7- हाल ही में डिजिटल वॉलेट कंपनी Mobikwik ने कौन सा पर्सनल UPI लिंक लांच किया ?
Recently which personal UPI link is launched by digital wallet company Mobikwik ?
Ans — mpay.me

8- हाल ही में किसने परसेवेरेन्स नामक मार्स रोवर लांच किया ?
Recently who launched a Mars rover named Perseverance ?
Ans — NASA

9- 29 जुलाई को कौन सा महत्वपूर्ण दिवस मनाया जाता है ?
Which day is celebrated on July 29 ?
Ans- – World Tiger Day / विश्व बाद्य दिवस

|Top Current Affairs Of The Day – 2 Aug For SSC, BANK, UPSC etc|
|Top Current Affairs Of The Day – Aug 1 For Bank, SSC, UPSC etc|


Check your RRB NTPC Result


Mohit Goyal (MG CONCEPT) NOTES + PRACTICE PDF

Gagan Pratap Mains Special PDFs

Gagan Pratap Handwritten Notes PDFs

NEETU SINGH KD campus Handwritten Notes

English Study Material PDFs

error: Content is protected !!