10, 11, 12 SEP 2020: The  Top Current Affairs Quizzes section of Exam Gossips aims to help every competitive exam such as UPSC, IAS/PCS, Banking, IBPS, SSC, Railway, UPPSC, RPSC, BPSC aspirant to revise the day at ease.


1. Which state government announced the creation of a digital library to preserve manuscripts of which language?
Ans. Sanskrit

2. C. Partha Sarathi was appointed as the Election Commissioner of which state?
Ans. Telangana

3. In whose presence was the Indian Air Force formally inducted the Rafale fighter jet?
Ans. Rajnath Singh, Florence Palli

4. Which state’s CM unveiled the country’s first integrated air ambulance service?
Ans. Karnataka

5. Who won the Women’s Professional Football Association’s Player of the Year award?
Ans. Bethany England
You are reading this on Sarkari Shine

6. Bangladesh government launched a campaign called Asol Chini?
Ans. To fight fake information and rumors spreading on social media

7. The first trilateral talks were held between which three countries?
Ans. India, France, Australia

8. Who was nominated for the Nobel Peace Prize 2021?
Ans. Donald trump

9. When is World Suicide Prevention Day observed annually?
Ans. 10 September

10. Jayaprakash Reddy died in September 2020 in which field he belongs
Ans. Film Industry

1- किस देश के राष्ट्रपति को 2021 के नोबेल पुरस्कार के लिये नामित किया गया ?
Which country’s president was nominated for the 2021 Nobel Peace Prize ?
Ans — America / अमेरिका

2- हाल ही में RBI ने किस पैमेंट बैंक का बैंकिंग दर्जा समाप्त किया ?
Recently which payment bank’s banking status was abolished by RBI ?
Ans — Aditya Birla Idea Payments Bank / आदित्य बिरला आइडिया पैंमेंट बैंक

3- कहॉ के मुख्यमंत्री ने अंडर ग्रेजुएट पाटयक्रमों के लिये आपका मित्र नामक चैटबॉट लांच किया ?
Where did the Chief Minister launch a chatbot named Your Friend for undergraduate courses ?
Ans — Haryana / हरियाणा

4- फोर्ब्स द्वारा जारी दुनिया के सबसे अमीर अमेरिकियों की लिस्ट में शीर्ष पर कौन है ?
Who tops the world’s richest Americans list released by Forbes ?
Ans — Jeff Beans / जैफ बेजोस

5- केंद्रीय मंत्री हरसिमरत कौर बादल ने कहॉ पर जैविक खाद्य प्रसंस्करण इकाई का उदघाटन किया ?
Where did Union Minister Harsimrat Kaur Badal inaugurated the organic food processing unit ?
Ans — Uttar Pradesh / उत्तर प्रदेश

6- विश्व के सर्वश्रेष्ठ बैंक के लिये ग्लोबल बैंक ऑफ द ईयर किसे चुना गया ?
Who was chosen the Global Bank of the Year for the World’s Best Bank ?
Ans — Development Bank of Singapore / डेवलोपमेंट बैंक ऑफ सिंगापुर

7- किस बैक ने अपने 115वें स्थापना दिवस पर Signature Visa Debit Card लांच किया ?
Which bank launched the Signature Visa Debit Card on its 115th Foundation day ?
Ans — Bank of India – BOI

8- दिल्ली-मेंरठ क्षेत्रीय गलियारे के लिये भारत ने किसके साथ $500 मिलियन ऋण समझौता किया ?
With whom did India sign $500 million loan agreement fot the Delhi-Meerut regional corridor ?
Ans — Asian Development Bank / एशियाई विकास बैंक

9- सुप्रीम कोर्ट की कानूनी सेवा समिति का अध्यक्ष किसे नियुक्त किया गया ?
Who was appointed the Chairman of the Legal Services Committee of the Supreme Court ?
Ans — Justice Rohinton Fali Nariman / जस्टिस रोहिंटन फली नरीमन

*: 73rd Session Of WHO South East Asia Region (SEARO) Held Virtually

*:73rd Session Is Hosted By The Government Of Thailand

*: 10th East Asia Summit Held Virtually

*:Minister Of State For External Affairs V Muraleedharan Represented India At The 10th East Asia Summit 

*:1st East Asia Summit Was Held In Kuala Lumpur , 2005

*:The East Asia Summit Represents 50% Of The World Population

*: Shipping Ministry Launched ” SAROD ” Ports

*:SAROD : Society For Affordable Redressal Of Disputes

*: Paresh Rawal Appointed As New Chairman Of National School Of Drama

*: Jonty Rhodes Appointed Sweden Head Coach

*: Nagaland Govt Launches Naga Telehealth Platform

*: Reliance Becomes 1st Indian Company To Surpass The $200-Billion Market Capitalisation Mark

*: Citigroup Announces Jane Fraser As Its 1st Woman Chief Executive

*: 5 Rafale Fighter Jets Formally Inducted Into The Golden Arrows Squadron Of IAF 

*: Under PMMSY  Fish Brood Bank To Be Set Up At Sitamarhi , Bihar

*: Under PMMSY Aquatic Disease Referral Laboratory To Be Set Up At Kishanganj

*: PMMSY : Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana

*: PM Modi Launched Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY)

*: PMMSY Aims To Enhance Fish Production By An Additional 70 Lakh Tonne

*: Increase Fisheries Export Earnings To 1,00,000 Cr By 2024-25

*: PM Narendra Modi Launched ” e-Gopala ” Mobile App

*: Indian Economy Will Contract By 9% In 2020-21 : CRISIL

*: Defense Minister Rajnath Singh Launched The Website Of Aero India

*: 13th Aero India Show Is Scheduled Frm 03 To 07th Of February , 2021 In Bengaluru

*: Mastercard Launches Digital Currency Testing Platform for Central Banks

*: Axis Bank Launches ” Full Power Digital Savings Account “

*: Arya Samaj Leader & Social Activist Swami Agnivesh Passes Away .

We cover Top Daily News current affairs by choosing the most relevant topics from a number of newspapers like The Hindu, Livemint, The Indian Express etc.
Top Current Affairs: Read and Download Daily, Monthly & Yearly Current Affairs in PDF for preparation of Banking Exams, SSC Exams, Railway, UPSC, IAS/PCS.
The dynamic portion pertains to top current affairs. The best bet to cover current affairs is the daily newspaper and following credible sources.
Current Affairs: Read this beneficial Daily, Monthly and Yearly Current affairs 2020, Current affairs 2019,etc., Q&A for all competitive exams UPSC, TNPSC, IAS.


Check your RRB NTPC Result


Mohit Goyal (MG CONCEPT) NOTES + PRACTICE PDF

Gagan Pratap Mains Special PDFs

Gagan Pratap Handwritten Notes PDFs

NEETU SINGH KD campus Handwritten Notes

English Study Material PDFs

error: Content is protected !!