12, 13 Aug 2020: The Current Affairs Quizzes section of Exam Gossips aims to help every competitive exam such as UPSC, IAS/PCS, Banking, IBPS, SSC, Railway, UPPSC, RPSC, BPSC aspirant to revise the day at ease.


1- अंतर्राष्ट्रीय युवा दिवस कब मनाया जाता है ?
When is International Youth Day celebrated ?
Ans — 12 August / 12 अगस्त

2- हाल ही में किसे पत्रकारिता के लिये ACI अवार्ड 2019 प्रदान किया गया ?
Recently who was awarded the ACI Award 2019 for journalism ?
Ans — Nitin Sethi / नितिन सेठी

3- किसने भारत का पहला पॅाकेट एंड्राइड POS डिवाइस लाच किया है ?
Who launched India’s first pocket Android POS device ?
Ans — PayTm / पेटीएम

4- ट्रैफिक सिगनल पर फीमेल आइकन इस्तेमाल करने वाला भारत का पहला शहर कौन सा बना ?
Which was the first city in India to use female icons on traffic signals ?
Ans — Mumbai / मुम्बई

5- किस स्पेसटैक स्टार्टअप ने रमन नामक अपर स्टेज रॉकेट इंजन का सफल परीक्षण किया ?
Which SpaceTech Startup successfully tested an upper stage rocket engine called Raman ?
Ans — Skyroot Aerospace

6- हाल ही में किसे कैपिटल इंडिया फाइनेंस का नया कार्यकारी अध्यक्ष बनाया गया ?
Who was recently appointed as the new executive chairman of Capital India Finance ?
Ans — Harsh Kumar Bhanwala / हर्ष कुमार भानवाला

7- एम वैंकेया नायडू जी के राष्ट्रपति पद के कार्यकाल पर आधारित पुस्तक Connecting, Communicating,Changing पुस्तक किसने लांच की है ?
Who launched the book Connecting, Communicating,Changing based on M.Venkaiah Naidu’s tenure as the president ?
Ans — Prakash Javedkar / प्रकाश जावडेकर

8- अमेरिका चुनाव में उपराष्ट्रपति पद के लिये टिकट पाने वाली पहली भारतीय मूल की अमेरिकी कौन बनी ?
Who became the first Indian-American to get a ticket for the post of Vice President in the US election ?
Ans — Kamala Harris / कमला हैरिस

9- हाल ही में किसने ICAR का डाटा रिकवरी सेंटर कृषि मेघ लांच किया ?
Recently who launched ICAR’s data recovery center Krishi Megh ?
Ans — Narendra Singh Tomar / नरेंद्र सिंह तोमर


10- कोरोना वैक्सीन रजिस्टर करने वाला पहला देश कौन सा बना है ?
Who became the first country to register the Corona vaccine ?
Ans — Russia / रूस

11- किस राज्य सरकार ने इंदिरा बन मितान योजना शुरू करने की घोषणा की है ?
Which state government announced the launch of Indira Van Mitan Scheme ?
Ans — Chhattisgarh / छतीसगढ

12- हाल ही में किसने 17वीं एनीवरर्सीज ग्रैंड प्रिक्स एफ-1 रेस जीती ?
Who recently won the 17th Anniversary Grand Prix F1 Race ?
Ans — Max Versappen / मैक्स वर्सटप्पन

13- किस राज्य सरकार ने मुख्यमंत्री किसान सहाय योजना शुरू की ?
Which state government started the Chief Minister Kisan Sahay Yojana ?
Ans — Gujrat / गुजरात

14- हाल ही में बेलारूस के राष्ट्रपति अलेक्जैंडर लुकाशेंको ने कौन सी बार राष्ट्रपति का चुनाव जीता है ?

Recently Belarus President Alexander Lukashenko won the presidential election for which time ?
Ans — 6th

15- हाल ही में किसे प्रधान आयुक्त आयकर,मुम्बई नियुक्त किया गया ?
Who was recently appointed as the Principal Commissioner of Income Tax, Mumbai?
Ans — Patanjali Jha / पतंजलि झा

16- हाल ही में किसे ईट राइट इंडिया के लिये फूड सिस्टम विजन पुरस्कार दिया गया ?
Who was recently given the Food System Vision Award for Eat Right India?
Ans — FSSAI

17- स्टील अथोरिटी ऑफ इंडिया का अगला चैयरमैन किसे नियुक्त किया गया ?
Who was appointed the next chairman of the Steel Authority of India (SAIL) ?
Ans — Soma Mondal / सोमा मंडल

18- कहॉ के प्रधानमंत्री हसन दिआब ने इस्तीफा दे दिया ?
Where did Prime Minister Hasan Diab Resign?
Ans — Lebanon / लेबनॉन

We cover Daily News current affairs by choosing the most relevant topics from a number of newspapers like The Hindu, Livemint, The Indian Express etc.

The dynamic portion pertains to current affairs. The best bet to cover current affairs is the daily newspaper and following credible sources.

Current Affairs: Read and Download Daily, Monthly & Yearly Current Affairs in PDF for preparation of Banking Exams, SSC Exams, Railway, UPSC, IAS/PCS.

Current Affairs: Read this beneficial Daily, Monthly and Yearly Current affairs 2020, Current affairs 2019,etc., Q&A for all competitive exams UPSC, TNPSC, IAS.


Check your RRB NTPC Result


Mohit Goyal (MG CONCEPT) NOTES + PRACTICE PDF

Gagan Pratap Mains Special PDFs

Gagan Pratap Handwritten Notes PDFs

NEETU SINGH KD campus Handwritten Notes

English Study Material PDFs

error: Content is protected !!