14, 15, 16 Aug 2020: The Top Current Affairs Quizzes section of Exam Gossips aims to help every competitive exam such as UPSC, IAS/PCS, Banking, IBPS, SSC, Railway, UPPSC, RPSC, BPSC aspirant to revise the day at ease.


1- हाल ही में किस देश ने बांग्लादेश के साथ 3.1 बिलियन डॉलर का ऋण समझौता किया है ?
Which country recently signed a $3.1 billion loan agreement with Bangladesh ?
Ans — Japan / जापान

2- किस राज्य सरकार ने कर्म साथी प्रकल्प योजना शुरू की ?
Which state government started the Karma Sathi Prakalp Project ?
Ans –West Bengal / पश्चिम बंगाल

3- असम सरकार ने वित्तीय सहायता प्रदान करने के लिये कौन सी योजना शुरू की है ?
Which scheme was launched by the Assam Government to provide financial assistance ?
Ans — Arunoday Yojana / अरूणोदय योजना

4- अंतर्राष्ट्रीय आर्थिक संबंधो पर अनुसंधान के लिये गठित भारतीय परिषद का अध्यक्ष किसे नियुक्त किया गया ?
Who was appointed the chairman of the Indian Council for Research on International Economic Relations ?
Ans –Pramod Bhasin / प्रमोद भसीन

5- फोर्ब्स मैग्जीन द्वारा जारी वर्ष 2020 के सबसे मंहगे एक्टर्स की लिस्ट में शीर्ष पर कौन है ?
Who has topped the list of most expensive actors of the year 2020 released by Forbes Magazine ?
Ans — Dwayne Johnson / डवेन जॉनसन

6- हाल ही में किस राज्य सरकार ने YSR चेयुथा योजना शुरू की ?
Which state government recently launched YSR Cheyutha scheme ?
Ans — Andhra Pradesh / आंध्र प्रदेश

7- किस केंदीय मंत्री ने स्वच्छ भारत मिशन अकादमी का शुभारंभ किया ?
Which Union Minister launched the Swachh Bharat Mission Academy ?
Ans — Union Minister of Water Power / केंद्रीय जलशक्ति मंत्री

8- नवम्बर 2020 में Our Only Home नामक पुस्तक का विमोचन किसके द्वारा किया जायेगा ?
Who will release the book titled Our Only Home in November 2020 ?
Ans — Dalai Lama & Franz Alt / दलाई लामा और फ्रांज ऑल्ट

9- हाल ही में किसके द्वारा छात्र उद्यमशीलता कार्यक्रम 2.0 लांच किया गया ?
Recently who launched Student Entrepreneurship Program 2.0 ?
Ans — Atal Innovation Mission / अटल इनोवेशन मिशन

10- लालकिले पर सबसे ज्यादा बार तिरंगा फहराने वाले पहले गैर-कांग्रेसी प्रधानमंत्री कौन है ?
Who is the first non-congress Prime Minister to hoist the tricolor on Reas Fort most often ?
Ans — Narendra Modi / नरेंद्र मोदी

11- हाल ही में नीति आयोग ने किसके साथ मिलकर ATL AI स्टेप अप मॉडयूल लांच किया ?
Recently NITI Aayog together with whom launched ATL AI Step Up Module ?
Ans —  NASSCOM

12- हाल ही में शिक्षा मंत्रालय द्वारा जारी सवश्रेष्ठ केंदीय विश्वविद्यालयों की सूची में शीर्ष पर कौन है ?
Who has topped the list of best central universities recently released by the Ministry of Education ?
Ans — Jamia Milia Islamia University / जामिया मिल्लिया इस्लामिया विश्वविद्यालय

13- हाल ही में किसने प्रोजेक्ट डॉल्फिन की घोषणा की ?
Who recently announced Project Dolphin ?
Ans — Narendra Modi / नरेंद्र मोदी

14- टोक्यो ओलंपिक के लिये भारतीय ओलंपिक टीम का आधिकारिक प्रायोजक कौन बना ?
Who became the official sponsor of the Indian Olympic team for the Tokyo Olympics ?
Ans — INOX

15- हाल ही में रक्षामंत्री राजनाथ सिंह ने किस नाम से वन-स्टॉप-शॉप पोर्टल लांच किया ?
Recently Defense Minister Rajnath Singh launched a one-stop-shop portal under what name ?
Ans — SRIJAN

16- 15 अगस्त 2020 को किस महान क्रिकेटर ने संन्यास की घोषणा की है ?
Which great cricketer announced his retirement on 15 August 2020 ?
Ans –Mahendra Singh Dhoni / महेंद्र सिंह धोनी

17- राष्ट्रपति रामनाथ कोविंद ने कितने रक्षा कर्मियों को वीरता पुरस्कार देने की घोषणा की है ?
President Ramnath kovind announced the gallantry awards to how many defence personnel ?
Ans — 84

18- हाल ही में किसने एशियाई शेरों के संरक्षण के लिये प्रोजेक्ट लायन की घोषणा की ?
Recently who announced the Project Lion for the conservation of the Asiatic lions ?
Ans — Narendra Modi / नरेंद्र मोदी


– Def Minister Rajnath Singh Launched 15 Products Developed by Defence PSUs and OFB

– Rajnath Singh Launched Naval Innovation and Indigenisation Organisation Virtually

– National Health Authority Approves to Integrate Health Schemes of Central Ministries with Ayushman Bharat Scheme

– MoS for External Affairs: India Signs MoU with Nigeria on Space Cooperation

– India Granted USD 500 mn Aid for Maldives Connectivity Project & USD 250 mn as Budgetary Support

– India aims to Achieve Zero Road Fatalities by 2030: Union Minister Nitin Gadkari

– Odisha retains Top Position in Implementation of AMRUT Scheme

– :About 818 million Children Across the World Lack Basic Hand Washing Facilities at their Schools: WHO & UNICEF Report

– European Union to Provide 1.65 million euros in Humanitarian Aid Funding to Support Victims of South Asia Floods

– RBI Tightens Norms for Core Investment Companies; Formation of Group Risk Management Committee Mandated

– HDFC Bank Virtually Launched ‘Shaurya KGC Card’, a First-of-its-Kind Card for Indian Armed Forces

– SBI rolls out “KCC (Kisan Credit Card) Review option” for Farmers

– Former RBI Deputy Governor Subhash Sheoratan Mundra Appointed as Non-Executive Chairman of Indiabulls Housing Finance Ltd

– Indian Cricketer Harbhajan Singh Appointed as Brand Ambassador of eBikeGO

– Indian Coast Guard Offshore Patrol Vessel “Sarthak” launched; Manufactured by Goa Shipyard Limited

– IIA discovers He-enhanced star among Omega Centauri

– IIT Ropar Developed “UVSAFE”, UVGI Based Room Disinfection Device

– IIT Delhi Found WHO listed Priority Pathogens in the Waters of River Yamuna

– Veteran Malayalam Poet and Drama Writer Chunakkara Ramankutty Passed Away at 84

– Assam Government to Launch ‘Orunodoi’ Scheme to provide Financial Assistance

– Delhi Govt Signed MoU with Bloomberg Philanthropies to Enhance Road Safety

– TERI launches Early Warning System for Guwahati


Check your RRB NTPC Result


Mohit Goyal (MG CONCEPT) NOTES + PRACTICE PDF

Gagan Pratap Mains Special PDFs

Gagan Pratap Handwritten Notes PDFs

NEETU SINGH KD campus Handwritten Notes

English Study Material PDFs

error: Content is protected !!