2 Aug 2020: The Current Affairs Quizzes section of Exam Gossips aims to help every competitive exam such as UPSC, IAS/PCS, Banking, IBPS, SSC, Railway, UPPSC, RPSC, BPSCaspirant to revise the day at ease.

study in india

1- India has recently conducted the First Test Under ‘Study In India’ Programme Online. Which of the following institutions administered the test?

भारत ने हाल ही में conducted स्टडी इन इंडिया ’कार्यक्रम के तहत पहला टेस्ट आयोजित किया है। निम्नलिखित में से किस संस्थान ने परीक्षण किया?

A) UPSC\यूपीएससी

B) CBSE\सीबीएसई

C) NTA\एन.टी.ए.

D) UGC\यू.जी.सी.

ANS: NTA\एन.टी.ए. 



2- Who among the following has been appointed as the Union Health Secretary?

निम्नलिखित में से किसे केंद्रीय स्वास्थ्य सचिव के रूप में नियुक्त किया गया है?

A) Surender Sahni\सुरेंद्र साहनी

B) Anand Gupta\आनंद गुप्ता

C) Rajesh Bhushan\राजेश भूषण

D) Preeti Sudan\प्रीति सूदन

ANS: Rajesh Bhushan\राजेश भूषण 

3- Amala Shankar who passed away at the age of 101 was a famous _.

अमला शंकर जिनका 101 वर्ष की आयु में निधन हो गया, वे एक प्रसिद्ध _____ थे।

A) Actor\अभिनेता

B) Painter\पेंटर

C) Singer\गायक

D) Dancer\डांसर

ANS: Dancer\डांसर 

4- As per TERI, the demand for electricity in India will drop between 7-17 per cent by which year?

TERI के अनुसार, भारत में बिजली की मांग किस वर्ष तक 7-17 प्रतिशत घट जाएगी?

A) 2023

B) 2021

C) 2025

D) 2024

ANS:2025 

5- Who among the following has been appointed as the new MD and CEO of Indian Overseas Bank?

निम्नलिखित में से किसे इंडियन ओवरसीज बैंक के नए एमडी और सीईओ के रूप में नियुक्त किया गया है?

A) Raj Gupta\राज गुप्ता

B) Karnam Sekar\कर्णम सेकर

C) Partha Pratim Sengupta\ पार्थ प्रतिम सेनगुप्ता

D) Anil Narula\अनिल नरूला

ANS: Partha Pratim Sengupta\ पार्थ प्रतिम सेनगुप्ता 

6- Who among the following has been appointed as an honorary adviser for BRICS CCI?

निम्नलिखित में से किसे ब्रिक्स सीसीआई के लिए मानद सलाहकार के रूप में नियुक्त किया गया है?

A) Vasu Kumar\वासु कुमार

B) Raj Singha\ राज सिंहा

C) Pravin Aggarwal\प्रवीण अग्रवाल

D) Sahil Seth\साहिल सेठ

 ANS: Sahil Seth\साहिल सेठ 

 7- Indian Navy’s largest solar power plant with an estimated life of 25 years has been commissioned in which state?

25 वर्षों के अनुमानित जीवन के साथ भारतीय नौसेना का सबसे बड़ा सौर ऊर्जा संयंत्र किस राज्य में चालू किया गया है?

A) Madhya Pradesh\मध्य प्रदेश

B) Telangana\तेलंगाना

C) Tamil Nadu\तमिलनाडु

D) Kerala\ केरल

  ANS: Kerala\ केरल 

8- Who among the following has been named as FWA Footballer of the Year?

निम्नलिखित में से किसे FWA फुटबॉलर ऑफ द ईयर के रूप में नामित किया गया है?

A) Sadio Mané\सदियो माने

B) Jordan Henderson\जॉर्डन हेंडरसन

C) Steve Gerrard\स्टीव गेरार्ड

D) Kevin Brune\केविन ब्रुने

  ANS: Jordan Henderson\जॉर्डन हेंडरसन

9- RBI has signed a $400 mn currency swap facility with which country?

RBI ने किस देश के साथ $ 400 मिलियन की मुद्रा विनिमय सुविधा पर हस्ताक्षर किए हैं?

A) Nepal\नेपाल

B) Bangladesh\बांग्लादेश

C) Sri Lanka\श्रीलंका

D) Bhutan\भूटान

  ANS: Sri Lanka\श्रीलंका 

10- Which of the following organizations has launched Covid-19 Law Lab to aggregate legal info from over 190 countries?

निम्नलिखित में से किस संगठन ने 190 से अधिक देशों से कानूनी जानकारी एकत्र करने के लिए कोविद -19 लॉ लैब लॉन्च किया है?

A) CDC\CDC

B) WHO\डब्ल्यूएचओ

C) Red Cross\रेड क्रॉस

D) UNIDO\UNIDO

  ANS: WHO\डब्ल्यूएचओ 

 11- Which of the following countries has launched a new high-resolution mapping satellite?

निम्नलिखित में से किस देश ने एक नया उच्च–रिज़ॉल्यूशन मैपिंग उपग्रह लॉन्च किया है?

A) South Korea\दक्षिण कोरिया

B) Japan\जापान

C) France\ फ्रांस

D) China\चीन

  ANS: China\चीन 

12- India’s first honey testing laboratory has been set up at the National Dairy Development Board in which state?

भारत का पहला शहद परीक्षण प्रयोगशाला राष्ट्रीय डेयरी विकास बोर्ड किस राज्य में स्थापित किया गया है?

A) Kerala\केरल

B) Gujarat\गुजरात

C) Haryana\हरियाणा

D) Punjab\पंजाब

  ANS: Gujarat\गुजरात

We cover Daily News current affairs by choosing the most relevant topics from a number of newspapers like The Hindu, Livemint, The Indian Express etc.
Current Affairs: Read and Download Daily, Monthly & Yearly Current Affairs in PDF for preparation of Banking Exams, SSC Exams, Railway, UPSC, IAS/PCS.
Current Affairs: Read this beneficial Daily, Monthly and Yearly Current affairs 2020, Current affairs 2019,etc., Q&A for all competitive exams UPSC, TNPSC, IAS.
The dynamic portion pertains to current affairs. The best bet to cover current affairs is the daily newspaper and following credible sources.
Current Affairs, Today current AffairsCurrent Affairs 2020, Daily Current Affairs GK, latest burning issues, News, Today GK and more, get from Exam Gossip.


Check your RRB NTPC Result


Mohit Goyal (MG CONCEPT) NOTES + PRACTICE PDF

Gagan Pratap Mains Special PDFs

Gagan Pratap Handwritten Notes PDFs

NEETU SINGH KD campus Handwritten Notes

English Study Material PDFs

error: Content is protected !!