20, 21, 22 to help every competitive exam such as UPSC, IAS/PCS, Banking, IBPS, SSC, Railway, UPPSC, RPSC, BPSC aspirant to revise the day at ease.


1- विश्व मानवतावादी दिवस कब मनाया जाता है ?
When is World Humanitarian Day Celebrated ?
Ans — 19 August / 19 अगस्त

2- मेघालय का नया राज्यपाल किसे बनाया गया ?
Who was appointed the new Governor of Meghalaya ?
Ans — SatyaPal Malik / सत्यपाल मलिक

3- हाल ही में किस राज्य ने नई इलैक्ट्रानिक्स विनिर्माण नीति 2020 की घोषणा की ?
Which state recently announced the new electronics manufacturing policy 2020 ?
Ans — Uttar Pradesh / उत्तर प्रदेश

4- आईपीएल 2020 के लिये टाईटल स्पॉन्सरशिप राइट किसने हासिल किये है ?
Who achieved the title sponsorship rights for IPL 2020 ?
Ans — Dream11

5- किस देश के राष्ट्रपति इब्राहिम बाउबकर कीता ने इस्तीफा दे दिया ?
Recently the President of which country Ibrahim Baubkar Keita resigned ?
Ans — Mali / माली

6- उत्तरप्रदेश सरकार ने वाराणसी के मंडुआडीह रेलवे स्टेशन का नाम बदलकर क्या रखा है ?
What did the Uttar Pradesh government change the name of Manduadih railway station in Varanasi ?
Ans — Banaras / बनारस

7- हाल ही में किस खिलाडी को Oakley का नया ब्रांड एम्बेसडर बनाया गया ?
Which player was recently named the new brand ambassador of Oakley ?
Ans — Rohit Sharma / रोहित शर्मा

8- हाल ही में किस पेमेंट बैंक ने जन बचतखाता नामक डिजिटल खाता लांच किया ?
Which payment bank recently launched a digital account called Jan Savatkhata ?
Ans — Fino Payment Bank / फिनो पैमेंट बैंक

9- हाल ही में भारत किस चुनाव आयुक्त ने इस्तीफा दे दिया ?
Which Election Commissioner resigned in India recently ?
Ans — Ashok lavasa / अशोक लवासा


1- भारत के किस पूर्व प्रधानमंत्री की जयंती पर सदभावना दिवस मनाया जाता है ?
On which birth anniversary of which former Prime Minister of India is Harmony Day celebrated ?
Ans — Rajiv Gandhi / राजीव गांधी

2- संसद के स्पीकरों के 5वे विश्व सम्मेलन में भारत का प्रतिनिधित्व किसने किया ?
Who represented India in the 5th World Conference of Speakers of Parliament ?
Ans — Om Birla / ओम बिरला

3- हाल ही में किस बैंक ने Loan Against Securities नामक विशेष सुविधा शुरू की ?
Which bank recently launched a special facility called Loan Against Securities ?
Ans — YES Bank

4- वार्षिक स्वच्छ सर्वेक्षण 2020 की रिपोर्ट के अनुसार भारत का सबसे स्वच्छ शहर कौन सा है ?
Which is the cleanest city in India as per annual clean survey 2020 report ?
Ans — Indore / इंदौर

5- केंद्र सरकार ने सरकारी नौकरियों के लिये सिर्फ एक परीक्षा देने के लिये किसका गठन किया ?
Who was formed by the central government to give only one exam for government jobs ?
Ans — National Recruitment Agency / राष्ट्रीय भर्ती एजेंसी

6- डिजिटल क्वालिटी ऑफ लाइफ इंडेक्स 2020 के अनुसार भारत इंटरनेट गुणवत्ता मामले में किस स्थान पर है ?
According to the Digital Quality of Life Index 2020, India ranks at the top in terms of Internet quality ?
Ans — 79th / 79 वें

7- 74वें स्वतंत्रता दिवस पर भारतीय डाक ने यूनेस्को के किस विश्व धरोहर स्थल पर डाक टिकट जारी किया ?
On which UNESCO World Heritage Site did India Post issue a stamp on 74th Independence Day ?
Ans — Historical City of Ahmedabad / अहमदाबाद का ऐतिहासिक शहर

8- भारतीय उर्वरक संध (दक्षिण क्षेत्र) के नये अध्यक्ष और प्रबंध निदेशक कौन बने है ?
Who became the new Chairman and Managing Director of Fertilizer Association of India (South Zone ) ?
Ans — Kishor Rungta / किशोर रूंगटा


1- हाल ही में किस राज्य सरकार ने इंदिरा रसोई योजना शुरू की है ?
Which state government recently launched Indira Rasoi Yojana ?
Ans — Rajasthan / राजस्थान

2- हाल ही में किस राज्य ने अपना नया लोगो लांच किया ?
Which state recently launched its new logo ?
Ans — Jharkhand / झारखंड

3- हाल ही में 2 ट्रिलियन डॉलर का मार्केट कैप पार करने वाली अमेरिका की पहली कंपनी बनी ?
Recently became the first American Company to cross the $2 trillion market cap ?
Ans — Apple

4- हाल ही में केंद्रीय मंत्री डॉ हर्षवर्धन ने कोविड-19 से जुडा कौन सा वीडियो गेम लांच किया ?
Recently Union Minister Dr. Harsh Vardhan launched which video game related to Covid-19 ?
Ans — Corona Fighters / कोरोना फाइटर्स

5- राजीव गांधी खेल रत्न पुरस्कार 2020 कितने व्यक्तियों को दिया जायेगा ?
How many individuals will be given the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award 2020 ?
Ans –5

6- हाल ही में किस बैंक ने तुरंत खाता खोलने के लिये LVB DigiGo लांच किया ?
Which bank recently launched LVB DigiGo for Instant account opening ?
Ans — Laxmi Vilas Bank / लक्ष्मी विलास बैंक

7- भारत में रोजगार दिलाने में मदद के लिये Karmo Jobs नामक ऐप्प किसने लांच किया है ?
Who launched an app called Karmo Jobs to help you get jobs in India ?
Ans — Google

8- प्रत्येक वर्ष 21 अगस्त को कौन सा दिवस मनाया जाता है ?
Which day is celebrated on 21 august every year ?
Ans — World Senior Citizens Day / विश्व वरिष्ठ नागरिक दिवस

9- डेटाक्वेस्ट ICT अवार्डस 2019 का लाइफ टाइम अचीवमेंट का अवार्ड किसे मिला ?
Who received the Life Time Achievement Award for Dataquest ICT Awards 2019 ?
Ans — Rajendra S. Pawar / राजेंद्र एस पवार


Check your RRB NTPC Result


Mohit Goyal (MG CONCEPT) NOTES + PRACTICE PDF

Gagan Pratap Mains Special PDFs

Gagan Pratap Handwritten Notes PDFs

NEETU SINGH KD campus Handwritten Notes

English Study Material PDFs

error: Content is protected !!