23, 24, 25 Aug 2020: The Top Current Affairs Quizzes section of Exam Gossips aims to help every competitive exam such as UPSC, IAS/PCS, Banking, IBPS, SSC, Railway, UPPSC, RPSC, BPSC aspirant to revise the day at ease.

1- उत्तरप्रदेश के बुंदेलखंड जल संकट को हल करने के लिये किससे साझेदारी की ?
With whom did Uttar Pradesh partner to solve the Bundelkhand water crisis ?
Ans — Israel / इजराइल

2- किस राज्य ने एक संकल्प-बुजुर्गो के नाम नामक अभियान शुरू किया ?
Which state started a campaign called Ek Sankalp-Name of Elders ?
Ans — Madhya Pradesh / मध्य प्रदेश

3- भारत के नये चुनाव आयुक्त कौन बनाये गये है ?
Who was appointed the new Election Commissioner of India ?
Ans — Rajiv Kumar / राजीव कुमार

4- हाल ही में चेतन भगत ने अपनी कौन साी पुस्तक लांच करने की घोषणा की है ?
Which book was announced by Chetan Bhagat recently ?
Ans — One arranged murder / वन अरेंज्ड मर्डर

5- हाल ही में किसे SBI का चौथा प्रबंध निदेशक किसे नियुक्त किया गया ?
Who was recently appointed the fourth managing director of SBI ?
Ans — Ashwani Bhatia / अश्वनी भाटिया

6- हाल ही में कर्नाटक बैंक ने किसे अतिरिक्त निदेशक नियुक्त किया ?
Recently who was appointed as Additional Director by Karnataka Bank ?
Ans — A.V. ChandraShekar Rao & Pradeep Kumar Panja / ए वी चंद्रशेखर राव और प्रदीप कुमार पांजा

7- हाल ही में किस खिलाडी ने विश्व स्नूकर चैंपियनशिप 2020 जीती ?
Which player recently won the World Snooker Championship 2020 ?
Ans — Ronnie Osullivan / रॉनी ऑसुलियन

8- हाल ही में भारतीय तटरक्षक बल ने, किस इंटरसेप्टर बोट को कमीशन किया ?
Recently, the Indian Coast Guard commissioned which interceptor boat ?
Ans — ICGS C-454

9- हाल ही में लगातार तीसरी बार इक्वेटोरियल गिनी का प्रधानमंत्री बनाया गया ?
Recently who was appointed Prime Minister of Equatorial Guines for the third consecutive time ?
Ans — Francisco Pascal Ashue // फ्रांसिस्को पास्कल एशुए

1- दास व्यापार और उसके उन्मूलन के लिये अंतर्राष्ट्रीय दिवस कब मनाया जाता है ?
When is the International Day for the Slave Trade and its Abolition observed ?
Ans — 23 August / 23 अगस्त

2- हाल ही में कहॉ पर भारत के सबसे बडे नदी रोपवे का उदघाटन किया गया ?
Where was India’s largest river ropeway inaugurated recently ?
Ans — Assam / असम

3- हाल ही में किस क्रिकेटर को ICC हॉल ऑफ फेम में शामिल किया गया ?
Which cricketer was recently inducted into the ICC Hall of Fame ?
Ans — Jacques Kallis, Lisa Stelker & Zaheer Abbas / जैक्स कैलिस, लिसा स्टालेकर और जहीर अब्बास

4- हाल ही में किस केंद्रीय मंत्री ने ट्राइफूड कार्यक्रम का शुभारंभ किया ?
Which Union Minister recently launched the Trifood program ?
Ans — Arjun Munda / अर्जुन मुंडा

5- हाल ही में किसने Gastric Cancer नामक पुस्तक लिखी ?
Recently who wrote a book called Gastric Cancer ?
Ans — Dr. Ashok Vaidya / डॉ अशोक वेद्य

6- हाल ही में किस एप्प ने Open API Service शुरू की ?
Which app launched Open API Service recently ?
Ans — Arogya Setu / आरोग्य सेतु

7- किस बैंक ने हाल ही में Gig-a-Opportunities नामक भर्ती पहल की शुरूआत की ?
Which bank recently launched a recruitment initiative called Gig-a-Opportunities ?
Ans — Axis Bank / एक्सिस बैंक

8- ICICI लोम्बार्ड जनरल इंश्योरेंस कंपनी ने किसके साथ विलय करने की घोषणा की है ?
ICICI Lombard General insurance company announced merger with ?
Ans — Bharti AXA

9- हाल ही में किस देश ने ऑप्टिकल-सेसिंग सैटेलाइट गोफेन-905 लांच किया ?
Which country recently launched the optical-sensing satellite Gofen-905 ?
Ans — China / चीन


Check your RRB NTPC Result


Mohit Goyal (MG CONCEPT) NOTES + PRACTICE PDF

Gagan Pratap Mains Special PDFs

Gagan Pratap Handwritten Notes PDFs

NEETU SINGH KD campus Handwritten Notes

English Study Material PDFs

error: Content is protected !!