26, 27, 28 Aug 2020: The Top Current Affairs Quizzes section of Exam Gossips aims to help every competitive exam such as UPSC, IAS/PCS, Banking, IBPS, SSC, Railway, UPPSC, RPSC, BPSC aspirant to revise the day at ease.

1- भारतीय वायुसेना ने किस उदृेश्य से MY IAF ऐप्प लांच किया ?
The Indian Air Force launched the MY IAF app for which purposes?
Ans — For Career related information / कैरियर से संबंधित जानकारी के लिये

2- हाल ही में DRDO प्रमुख जी सतीश रेडडी का कार्यकाल कितना बढाया गया है ?
Recently DRDO chief G. How long was the tenure of Satish Reddy Extended?
Ans — 2 Years / 2 वर्ष

3- हाल ही में टाटा समूह ने डिजिटल सेवाओं के लिये कौन सा ऐप्प लांच किया है ?
Which app for digital services was recently launched by TATA group ?
Ans — Super App

4- हाल ही में किस नवरत्न कंपनी ने स्वच्छता ही सेवा पुरस्कार जीता ?
Which Navaratna company recently won the Swachhata Hi Seva Award ?
Ans — NLC India Ltd.

5- हाल ही में किसने Who Painted My Lust Red नामक पुस्तक लिखी ?
Who recently wrote a book called Who Painted My Lust Red ?
Ans — Mr Iyer / श्री अय्यर

6- UEFA चैंपियंस लीग 2019-20 किस क्लब ने जीता ?
Which club win the UEFA Champions League 2019-20 ?
Ans — Baryan Munich / बार्यान म्यूनिख

7- बंगाल लॉकडाउन ऑनलाइन फिल्म फेस्टिवल में किस शार्ट फिल्म को अंतर्राष्ट्रीय पुरस्कार जीता ?
Which short film won international award at Bengal Lockdown Online Film Festival ?
Ans — Abhilash / अभिलाष

8- हाल ही में किसने प्रतिष्ठित ग्लोबल वॉटर अवार्ड जीता ?
Who recently won the prestigious Global Water Award ?
Ans — Wa teq wabag / वा टैक वाबाग

9- हाल ही में सतपाल सिंह सत्ती को किस राज्य में वित्त आयोग का अध्यक्ष बनाया गया ?
Recently in Which state Satpal Singh Satti was made the chairman of the Finance Commission ?
Ans — Himachal Pradesh / हिमांचल प्रदेश

1- नीति आयोग द्वारा जारी एक्सपोर्ट प्रिपेडेन्स इंडेक्स में टॉप पर कौन रहा ?
Who was on the top in the Export Preparedness Index released by NITI aayog ?
Ans — Gujarat / गुजरात

2- हाल ही में किस बैंक ने युवाओं के लिये लिबर्टी सेविंग्स अकाउंट सेवा की शुरूआत की ?
Which bank recently launched the Liberty Savings Account service for youth ?
Ans — Axis Bank / एक्सिस बैंक

3- Cricket Drona नामक पुस्तक किसने लिखी ?
Who wrote a book called Cricket Drona ?
Ans — Anand Vasu & Jatin Paranjpe / आनंद वासु और जतिन परांजपे

4- हाल ही में रक्षामंत्री ने NCC कैंडेटों के प्रशिक्षण के लिये कौन सा ऐप्प लांच किया ?
Recently defense minister launched which app for training of NCC cadets ?
Ans — DGNCC

5- SBI म्यूच्यूअल फंड के नये MD & CEO कौन नियुक्त किये गये है ?
Who was appointed the new MD and CEO of SBI Mutual Fund ?
Ans — Vinay Tons / विनय टॉस

6- 29 अगस्त को राष्ट्रीय खेल दिवस किसकी जयंती पर मनाया जाता है ?
On whose birth anniversary is National Sports Day celebrated on 29 August ?
Ans — Major Dhyandchand Singh / मेजर ध्यानचंद सिंह

7- हाल ही में किस कपंनी के सीईओं केविन मेयर ने इस्तीफा दिया ?
Which company’s CEO Kevin Mayer recently resigned ?
Ans — TikTok

8- हाल ही में दुर्जेय S-400 वायु रक्षा मिसाइल प्रणाली के लिये रूस ने किस देश से समझौता किया ?
Recently Russia signed an agreement with which country for the formidable s-400 air defense missile system ?
Ans — Turkey / तुर्की

9- इंटरनेशनल मिलेट्री एंड टेक्रिकल फॉरम 2020 कहॉ आयोजित हुआ ?
Where was the International Military and Technical Forum 2020 held ?
Ans — Russia / रूस


1. China launched the first ship of Type-054 class Freegate which it is building for Pakistan in which city its launch ceremony will be held?
Ans. Shanghai

2. In which university researchers have developed lithium sulfur (Li-S) battery technology?
Ans. Shiv Nadar University

3. When is Women’s Equality Day celebrated?
Ans. 26 August

3. Jagdish Chaudhary (King of Cremation) died in August 2020 from which city?
Ans. Varanasi

4. RBI has projected India’s growth rate to be what percent for 2020 21?
Ans. (-) 4.5

5. Who has been given a 2-year extension as DRDO DRDO Chairman?
Ans. G. Satish Reddy

6. Who won the title of world’s fastest human calculator in August 2020?
Ans. Nilkanth Bhanu Prakash

7. The Chief Minister of which state decided to form a task force for the implementation of the National Education Policy 2020?
Ans. Jairam Thakur

8. In which state will JWS Steel invest more than one lakh crore rupees in the next 10 years?
Ans. Odisha

9. Who declared Africa polio free?
Ans. WHO

10. Who started the PM Awards Portal?
Ans. Dr. Jitendra Singh

Current Affairs

Check your RRB NTPC Result


Mohit Goyal (MG CONCEPT) NOTES + PRACTICE PDF

Gagan Pratap Mains Special PDFs

Gagan Pratap Handwritten Notes PDFs

NEETU SINGH KD campus Handwritten Notes

English Study Material PDFs

error: Content is protected !!