28 July 2020: The Current Affairs Quizzes section of Exam Gossips aims to help every competitive exam such as UPSC, IAS/PCS, Banking, IBPS, SSC, Railway, UPPSC, RPSC, BPSCaspirant to revise the day at ease.

1- हाल ही में CRPF ने अपना कौन सा स्थापना दिवस मनाया है ?
Recently CRPF celebrated which its foundation day ?
Ans — 82nd / 82वां

2- 29 जुलाई 2020 को फ्रांस से भारत आ रहे राफेल विमान की संख्या कितनी है ?
What is the number of Rafale planes coming to India from France on 29 july 2020 ?
Ans — 5

3- RBI ने किस देश के साथ $400 मिलियन की मुद्रा अदला-बदली के समझौते पर हस्ताक्षर किये है ?
With which country did the RBI sign $400 million currency swap agreement ?
Ans — Sri Lanka / श्रीलंका

4- भारत ने उतर कोरिया को कितने मिलियन डॉलर के चिकित्सीय सहायता करने की घोषणा की ?
India announced how many million dollars of medical aid to North Korea ?
Ans — $1 Million / $1 मिलियन

5- खेलो इंडिया यूथ गेम्स के चौथे संस्करण की मेजबानी कौन करेगा ?
Who will host the fourth edition of Khelo India Youth Games ?
Ans — Panchkula / पंचकूला

6- हाल ही में किस केंद्रीय मंत्री ने कुम्हार शक्तिकरण योजना के तहत इलैक्ट्रिक पॉटर व्हील वितरित किये ?
Which union minister recently distributed electric potter wheels under the potter power scheme ?
Ans — Amit Shah / अमित शाह

7- भारत ने 59 चाइनीज ऐप्प पर बैन के बाद अब कितने नये चाइनीज ऐप्प पर बैन लगाया ?
After ban of 59 Chinese apps, India has banned how many new Chinese apps ?
Ans — 47

8-एशियाई खेल 2018 के किस देश के 4×400 मिक्स रिले टीम का रजत पदक स्वर्ण पदक में बदला ?
Which country’s 4×400 mix relay team won the silver medal in the gold medal of Asian Games 2018 ?
Ans — India / भारत

9- कहॉ पर बदहाल सडकों में सुधार के लिय Macadamisation Program शुरू किया गया ?
Where was the Macadamisation Program started to improve the bad roads ?
Ans — Jammu Kashmir / जम्मू कश्मीर

10- किस देश के पूर्व राष्ट्रपति बेंजामिन उम्कापा का निधन हो गया ?
The former president of which country Benjamin Umkapa passed away ?
Ans– Tanzania / तंजानिया


Check your RRB NTPC Result


Mohit Goyal (MG CONCEPT) NOTES + PRACTICE PDF

Gagan Pratap Mains Special PDFs

Gagan Pratap Handwritten Notes PDFs

NEETU SINGH KD campus Handwritten Notes

English Study Material PDFs

error: Content is protected !!