29 July 2020: The Current Affairs Quizzes section of Exam Gossips aims to help every competitive exam such as UPSC, IAS/PCS, Banking, IBPS, SSC, Railway, UPPSC, RPSC, BPSCaspirant to revise the day at ease.


1- हाल ही में 28 जुलाई 2020 को कौन सा महत्वपूर्ण दिवस मनाया गया ?
Which Important day was celebrated recently on 28 July 2020 ?
Ans — World Nature Conservation Day & World Hepatitis Day / विश्व प्रकृति संरक्षण दिवस और विश्व हेपेटाइटिस दिवस

2- राष्ट्रपति रामनाथ कोविंद ने मध्यप्रदेश का राज्यपाल किसे नियुक्त किया ?
President Ramnath Kovind appointed the Governor of Madhya Pradesh ?
Ans — Anandi Ben Patel / आनंदी बेन पटेल

3- हाल ही में किसने मौसम के पुर्वानुमान के लिये MAUSAM एप्प लांच किया है ?
Who recently launched the MAUSAM app for weather forecasting ?
Ans — Dr Harshvardhan / डॉ हर्षवर्धन

4- हाल ही में किसने ए पी जे अब्दुल कलाम की 5वीं पुण्यतिथि पर Dare to Dream 2.0 प्रतियोगिता लांच की ?
Recently who did A.P.J. Abdul Kalam launch of Dare to Dream 2.0 contest on Abdul Kalam’s 5th death anniversary ?
Ans — DRDO

5- किस केंद्रीय मंत्री ने The India Way नामक पुस्तक लिखी ?
Which Union Minister wrote a book called The India Way ?
Ans — S. Jaishankar / एस जयशंकर

6- भारतीय मानक ब्यूरो ने किस नाम से अपना मोबाइल एप्प लांच किया ?
In what name did the Bureau of Indian Standards launch its mobile app ?
Ans — BIS-Care

7- हाल ही में किसे टयूनीशिया का नया प्रधानमंत्री चुना गया ?
Who was elected the new Prime Minister of Tunisia ?
Ans — Hichem Machichi / हिचेन मचिची

8- किस केंद्रशासित प्रदेश में राेजगार बाजार नामक पोर्टल लांच किया ?
Which Union Territory launched a portal called employment market ?
Ans — Delhi / दिल्ली

9- भारतीय नौसेना अकादमी के कमांडेंट का पदभार किसने ग्रहण किया ?
Who assumed the command of the Indian Naval Academy ?
Ans — Vice Admiral M.A. Hampiholi / वाइस एडमिरल एम ए हम्पीहोली


10- Which state is going to host KHELO YOUTH GAMES 2021?
Ans – Haryana


Check your RRB NTPC Result


Mohit Goyal (MG CONCEPT) NOTES + PRACTICE PDF

Gagan Pratap Mains Special PDFs

Gagan Pratap Handwritten Notes PDFs

NEETU SINGH KD campus Handwritten Notes

English Study Material PDFs

error: Content is protected !!