30 July 2020: The Current Affairs Quizzes section of Exam Gossips aims to help every competitive exam such as UPSC, IAS/PCS, Banking, IBPS, SSC, Railway, UPPSC, RPSC, BPSCaspirant to revise the day at ease

Let’s start with todays current affairs :-


1- मानव संसाधन विकास मंत्रालय का नाम बदलकर क्या रखा गया है ?
What was renamed as Ministry of Human Resource Development ?
Ans — Ministry of Education /  शिक्षा मंत्रालय

2- रूस ने किस देश से S-400 मिसाइलों की डिलीवरी निलंबित की ?
Russia suspends delivery of S-400 missiles from which country?
Ans — China / चीन

3- किस देश ने जरकॉन हाइपरसोनिक मिसाइल का सफल परीक्षण किया ?
Which country tested the Zarkon hypersonic missile successfully?
Ans — Russia / रूस

4- हाल ही में भारत ने किस देश को 10 ब्राॅड-गेज रेलवे इंजन दिये ?
Recently India gave 10 broad-gauge railway locomotives to which country?
Ans — Bangladesh / बांग्लादेश

5-भारत की पहली सौर उर्जा संचालित नौका कौन सी है जिसने हाल ही में गुस्ताव ट्रवे अवार्ड जीता ?
Which is India’s first solar-powered yacht which recently won the Gustave Trouve Award?
Ans — Aditya / आदित्य

6- Quest for Restoring Financial Stability in India नामक पुस्तक किसने लिखी?
Who wrote the book Quest for Restoring Stability in India?
Ans — Viral Aacharya / विरल आचार्य

7- मध्यप्रदेश के पूर्व राज्यपाल स्व. लालाजी टंडन के नाम पर किस शहर की एक सडक का नाम रखा गया ?
Which city road was named after former Governor of Madhya Pradesh late Lalji Tandon?
Ans — Lucknow / लखनउ

8- मॉरीटानिया गणराज्य के नये राजदूत कौन नियुक्त किये गये है ?
Who was appointed the new Ambassador of the Republic of Mauritania?
Ans — Anjani Kumar / अंजनी कुमार

9- हाल ही में किसे प्रीमियर लीग्स गोल्डेन बूट फुटबाल अवार्ड दिया गया ?
Who has recently been awarded the Premier Leagues Golden Boot Football Award?
Ans — Jamie Verdi / जेमी वर्डी

|Top Current Affairs of 29th July|


Check your RRB NTPC Result


Mohit Goyal (MG CONCEPT) NOTES + PRACTICE PDF

Gagan Pratap Mains Special PDFs

Gagan Pratap Handwritten Notes PDFs

NEETU SINGH KD campus Handwritten Notes

English Study Material PDFs

error: Content is protected !!