7 Aug 2020: The Current Affairs Quizzes section of Exam Gossips aims to help every competitive exam such as UPSC, IAS/PCS, Banking, IBPS, SSC, Railway, UPPSC, RPSC, BPSC aspirant to revise the day at ease.

Current Affairs 7 Aug 2020 In Hindi+English By Examgossip.com : 



1- जम्मू-कश्मीर के नये उपराज्यपाल कौन नियुक्त किये गये है ?
Who was appointed the new Lieutenant Governor of Jammu and Kashmir?
Ans — Manoj Sinha / मनोह सिन्हा

2- RBI ने 2020-21 की दूसरी द्वि-मासिक मौद्रिक नीति में रेपो रेट कितना बताया ?
What is the repo rate stated by RBI in second bi-monthly monetary policy for 2020-21 ?
Ans — 4.00 %

3- SEBI के चेयरमैन अजय त्यागी के कार्यकाल को कितने महीने का विस्तार मिला ?
How many months did the tenure of SEBI chairman Ajay Tyagi extend ?
Ans — 18 Months / 18 महीने

4- किस राज्य ने शहीद महेंद्र कर्मा तेंदूपता संघर्ष समाज सुरक्षा योजना की शुरूआत की ?
Which state launched the Shaheed Mahendra Karma Tendupatta Sangharsh Samaj Suraksha Yojana ?
Ans — Chhattisgarh / छत्तीसगढ

5- हाल ही में किसने RAW: A history of India’s Covert Operations नामक पुस्तक लिखी है ?
Recently who wrote a book called RAW:A History of India’s Covert Operations ?
Ans — Yatish Yadav / यतीश यादव

6- टिक टाक ने किस देश में अपने पहले यूरोपीय डेटा सेंटर खोलने की घोषणा की है ?
In which country did Tik Tok announce the opening of its first European data center ?
Ans — Ireland / आयरलैंड

7- हाल ही में कहॉ पर अनुच्छेद 370 हटने की पहली वर्षगांठ पर बंगस आवाम मेला मनाया गया ?
Where was the Bangas Awam Mela celebrated on the first anniversary of the removal of Article 370 recently ?
Ans — Jammu Kashmir / जम्मू कश्मीर

8- हाल ही में पेटीएम ने अपने ऋणदाता व्यवसाय का CEO किसे बनाया है ?
Recently who made paytm the CEO of their lender business ?
Ans — Bhavesh Gupta / भावेश गुप्ता

9- दुनिया का पहला कम्प्यूटर माउस के सह-आविष्कारक रहे, किस कम्प्यूटर इंजीनियर का निधन हो गया ?
Which computer engineer died as the co-inventor of the world’s first computer mouse ?
Ans — William Kirk English / विलयम किर्क इंग्लिश

Top Current Affairs Of The Day – 6 Aug

Manoj sinha appointed as J&K lt. governor

We cover Daily News current affairs by choosing the most relevant topics from a number of newspapers like The Hindu, Livemint, The Indian Express etc.

Current Affairs: Read and Download Daily, Monthly & Yearly Current Affairs in PDF for preparation of Banking Exams, SSC Exams, Railway, UPSC, IAS/PCS.

Current Affairs: Read this beneficial Daily, Monthly and Yearly Current affairs 2020, Current affairs 2019,etc., Q&A for all competitive exams UPSC, TNPSC, IAS.

The dynamic portion pertains to current affairs. The best bet to cover current affairs is the daily newspaper and following credible sources.

Current Affairs, Today current AffairsCurrent Affairs 2020, Daily Current Affairs GK, latest burning issues, News, Today GK and more, get from Exam Gossip.


Check your RRB NTPC Result


Mohit Goyal (MG CONCEPT) NOTES + PRACTICE PDF

Gagan Pratap Mains Special PDFs

Gagan Pratap Handwritten Notes PDFs

NEETU SINGH KD campus Handwritten Notes

English Study Material PDFs

error: Content is protected !!